2020. évi események

 

Január 7.: Soltész Miklós a Miniszterelnökség Egyházis és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár látogatása.

Január 9.: Megbeszélés Budapesten a Pénzügyminisztériumban a Szlovén Rába-vidék térségfejlesztési programjával kapcsolatosan.

Január 13.: MURABA ETT új igazgatójának meghallgatása.

Január 27.: Munkaértekezlet dr. Orbán Istvánnal a Szentgotthárdi Járási Hivatal hivatalvezetőjével.

Január 28.: Részvétel a MURABA Európai Területi Társulás Szakmai műhelytalálkozóján Lendván.

Február 4.: „Center za slovenščino”: Találkozó az Országos Szlovén Önkormányzat hivatali helyiségében a kéttannyelvű Rába-vidéki iskolák közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából.

Február 7.: Az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége közös rendezvénye a Szlovén Kultúra Napja alkalmából.
A rendezvény keretében került megünneplésre az Országos Szlovén Önkormányzat működésének 25. és a Szentgotthárdi Szlovén Rádió működésének 20. évfordulója.

Február 7.: Részvétel az Apátistvánfalvi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat a Szlovén Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségén.

Február 20.: MURABA Európai Területi Társulás megbeszélésen részvétel Domanjševciben (Szlovénia): Beszámoló, és 2020. évi ktv. tervezetének megbeszélése, stratégiai megbeszélés.

Február 24.: ONÖSZ ülés

Február 25.: Farsangi rendezvényeken részvétel a Felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában, és Szakonyfaluban.

Február 27.: Vegyesbizottsági ülés előkészítésével kapcsolatos megbeszélés Tadej Bojnec úrral a Szlovén Köztársaság Határon Túli Szlovénekért Hivatalának képviselőjével.

Február 28.: Megbeszélés a Szlovén Köztársaság Magyarországi Főkonzulátusán Metka Lajnšček főkonzul asszonnyal.

Március 3.: Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága ülésén bemutatkozás, mint új országos nemzetiségi elnök.

Március 4.: Részvétel az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola nyílt napján.

Március 10.: Papp Bálint, a MURABA Európai Területi Társulás új igazgatójának bemutatkozása.

Március 17.: Találkozó Vinko Logaj Oktatási Hivatal vezetőjével, az új szerződéssel kapcsolatos kérdések, elképzelések megbeszélése.

Március 27.: Temetői emlékfallal kapcsolatos megbeszélés Apátistvánfalván.

Április 20., 07. 21.: Maszkok átadása a Bajánsenyei határátkelőn.

Május 25.: Pável Ágoston múzeum fentartói jogokkal kapcsolatos megbeszélés Huszár Gábor polgármesterrel.

Június 9.: -Találkozó Vinko Logaj Oktatási Hivatal vezetőjével, az új szerződéssel kapcsolatos kérdések, elképzelések megbeszélése.
- Sklic 11. redne seje Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu-Aktivnosti Urada RS
A Szlovén parlament Határontúli szlovénekért felelős bizottság 11. ülésén való részvétel, munkájáról beszámolt a Határontúli Szlovének Hivatala.

Június 11.: Tanulmányi ösztöndíj átadása.

Június 12.: Tisztelgő látogatás Tircsi Richárd Miniszterelnökség Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetőjénél.

Június 22.: Rába-vidékre látogatott a Határontúli Szlovének Hivatalának minisztere.

Június 30.: Ljubljanában Boris Pahor Köztársasági elnök fogadta a Rába-vidéki szlovének szószólóját és a két fedőszervezet vezetőjét.

Július 6.: Tisztelgő látogatás Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnál.

Július 11.: Népszámlálással kapcsolatos egyeztetés a tatabányai szlovénekkel.

Július 28.: Óvodai klimák átadása.

Július 30.: Kisebbségi Vegyes Bizottság előkészítő ülés budapesten

Augusztus 10.: Találkozás a Nemzetközi művésztelep alkotóival Felsőszölnökön.

Augusztus 22.: Részvétel a tűzoltó emlékhely átadásán és litánián a balázsfalvi kápolnánál.

Augusztus 27.: Ülés az Oktatási Kulturális és Sport Minisztérium szervezésében, melynek témája az óvodai és iskolai asszisztensek helyzete a szlovén Rába-vidéki iskolákban.

Augusztus 30.: Részvétel a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület néptánccsoportjának 10 éves jubileumi műsorán.

Szeptember 1.: Részvétel a Felsőszölnöki Kossics József Kéttannyelvű Általános Iskola, és az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola tanévnyitóján.

Szeptember 6.: Találkozás a Zalaegerszeg és környéke szlovén lakósaival

Szeptember 8.: Részvétel a szlovén Rába-vidék fejlesztési program egyeztetésén a Pénzügyminisztériumban. Marczinkó Zoltán István újonnan kinevezett helyettes államtitkár meghívására egy újabb egyeztető megbeszélésre került sor a szlovén Rába-vidék térségfejlesztési programjának gyakorlati megvalósításáról. A Pénzügyminisztérium Versenyképességért és Területi Tervezésért Felelős Helyettes Államtitkárságán tekintettük át a program eredményes megvalósításához vezető következő lépéseket és szükséges feltételeket, valamint sor került az Országos Szlovén Önkormányzattal való együttműködés szerződéses kereteinek meghatározására is.

Szeptember 12.: Kétmillió 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az idén az Országos Szlovén Önkormányzat – a helyi szlovén közösség számára jelentős, síremlékekből álló emlékfal elkészítésére. A Temetői emlékfal megáldása az apátistvánfalvi temetőben, szlovén nyelvű szentmise keretén belül került sor.

Szeptember 14.: Találkozás Aleksander Jevšek Muraszombat polgármesterével, ahol a jövő évi tervekről, elképzelésekről egyeztettünk.

Szeptember 16.: Informatikai eszközök "átadása" a szentgotthárdi intézményekben. Az Országos Szlovén Önkormányzat a szlovén nyelvoktatás tárgyi feltételeinek javításához hozzájáruló eszközök beszerzésére a Miniszterelnökség biztosította forrásból, a Bethlen Gábor Alapkezelő útján 9.500.000,-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt részeként a köznevelési intézmények bruttó 3.012.000,-Ft összegben részesültek az informatikai eszközbeszerzésből.

Szeptember 18.: Rába-vidékre tett látogatást Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára., ahol a jelenlegi fejlesztésekről és a szlovén Rába-vidék fejlesztési programról esett szó.

Szeptember 24.: A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj átadóján való részvétel. A díjat Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr adja át. A Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöksége az idei évben a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Felsőszölnöki Népdalkört terjesztette fel a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjra. Az elismerések ünnepélyes átadása szeptember 24-én zajlott Budapesten, a Karmelita kolostorban.

 

 


 

2019. évi események

 

Január 23.: Seja DZ Komisijezaodnose s Slovenci v zamejstvu in posvetu v Ljubljani, na dnevnomrediso 3 točke.

Január 25.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése Budapesten.
Napirend: A NEMZ-19 forráskeretekkel kapcsolatos egyeztetés, döntés.
A szlovén felhasználható keretek összege a: NEMZ-CISZ-19: 5.000.000 Ft, a NEMZ-KUL-19: 5.600.000 Ft.
Beadott érvényes pályázatok száma: NEMZ-CISZ-19: 3 db, NEMZ-KUL-19: 14 db

Február 5.: Könyvbemutató a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a Magyar Néprajzi Társaság, a Szombathelyi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat és Szlovén Kulturális Egyesület szervezésében a Szlovén Kultúra Napja alkalmával.
Bemutatásra került: Pripovednoizročilo Slovencev v Porabju Etnologija Slovencev na Madžarskem.

Február 7.: Az Országos Szlovén Önkormányzat Oktatási Bizottsága szervezésében Szlovén Kultúra Napja a felsőszölnöki Kultúrházban. A műsort a helyi Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola tanulói adták. Jó és színvonalas rendezvény volt.

Február 10.: Szlovén Kultúra Napja ünnepség a Szlovének Házában a Magyarországi Szlovének Szövetsége szervezésében.

Február 21.: Kövér László az Országgyűlés elnökének, és DejanŽidan a Szlovén Nemzetgyűlés elnökének határmenti találkozója.
A találkozó keretében a házelnökök felkeresték a Szlovén Rábavidéket, ahol találkoztak a szlovén nemzetiség képviselőivel, a találkozó helyszíne az Országos Szlovén Önkormányzat székheléye volt. Fő téma a Szlovén Rábavidék Fejlesztési Programja volt.
Látogatást tettek a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában, ahol kétnyelvű kulturprogramot néztek meg.
Szentgotthárdon a Hotel Lipa éttermében került sor a munkaebédre, majd megtekintették a Szlovén Rábavidék kiemelt jelentőségű szakrális emlékének számító ApátistvánfalviHarding Szent István templomot.

Március 2.: Az Országos Szlovén Önkormányzat és Szakonyfalu Község Önkormányzata, Szlovén Nemzetiségi Önkormányzata és civil szervezeteinek szervezésében megrendezésre került a „Rábavidéki szlovének rönkhúzása” Nagy sikerű rendezvény volt, mely ismét ezer főnél is több támogatót vonzott.
Köszönet a társszervezőknek, az aktív közreműködésért, és a helyi települési önkormányzatnak az anyagi segítségért is.

Március 2.: Szlovén Nemzetiségi Támogatásokról értesítés.A Miniszterelökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára az alábbi 2019.évi támogatásokról értesítette az Országos Szlovén Önkormányzatot:
- FelsőszölnökiKossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújítására és eszközbeszerzésre: 40.000.000 Ft
- A felsőszölnöki Keresztelő Szent János templom felújítására: 37.000.000 Ft
- Az apátistvánfalviHarding Szent István templom rekonstrukciós tervének elkészítésére 3.000.000 Ft
vissza nem térítendő támogatást biztosít, a támogatói okiratok előkészítése folyamatban van.

Március 11.: Az ONÖSZ soron következő ülése, melyre meghívást kaptak a nemzetiségi szószólók is.
Téma: 2020.évi költségvetés előkészítése, helyi és országos nemzetiségi önkormányzatok működésével, gazdálkodásával, elszámolásával összefüggő problémák, nemzetiségi törvény módosítása.

Március 25-26.: A Határon Túli Szlovének Hivatala miniszterének, és államtitkárok (JožeČesnik, Olga Bebec) 2 napos budapesti látogatása.

Március 28-29.: 2019. évi első ETT Műhely és szakmai konferencia Szentgotthárdon a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében, melyen a Magyarországon működő ETT-k vettek részt, így a MURABA ETT is.

Április 1.: ONÖSZ Tagok gazdasági vezetőinek, szakértőinek szakmai értekezlete Budapesten. Téma: a 2020-as központi költségvetés előkészítése, oktatás területén felmerülő költségvetési igények felmérése.

Április 15-16.: Soltész Miklós az ME Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára szlovén Rábavidékei látogatása.
15-én az OSZÖ székházában folytak a tárgyalások, melyre meghívást kapott a muravidéki MNÖNK képviselője is.
16-án: Szentgotthárdon a Refektóriumban került sor a sajtótájékoztatóra, melyen részt vett V. Németh Zsolt kormánybiztos a térség országgyűlési képviselője, Székely János megyéspüspök Úr is.

Május 3.: Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztésért Felelős Kormánybiztos tájékoztatója az Országos Szlovén Önkormányzat székházában.
A tájékoztatón részt vett: Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló és V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője, és az OSZÖ elnöke.
Meghívást kaptak a szlovén Rába-vidék polgármesterei, szlovén nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői, egyéni vállalkozók, sajtó képviselői.

Május 18.: „Hagyományőrző Rába-vidéki népdal est a Dunán, az OSZÖ, illetve Budapest XI. ker. szlovén nemzetiségi önkormányzata szervezésében.
Felléptek: „Špajsni-flajsni” zenekar, Budapest-i Szlovének Egyesületének Vegyeskara. Közreműködött Kelemen Erika Tánciskola Budapest.
Felejthetetlen élményben részesültek az első ilyen jellegű rendezvényen résztvevők.
A műsort és a résztvevőket köszöntötte dr. Robert Kokalj Szlovénia Budapesti Nagykövete.

Május 21.: „Pro CulturaMinoritatum Hungariae” Díj átadása Budapesten.
Idén a szlovén nemzetiség részéről - az Országos Szlovén Önkormányzat Közgyűlésének döntése értelmében, illetve felterjesztése alapján – Gáspár Lászlóné (Vera néni) felsőszölnöki lakos volt a Díjazott, illetve vehette át a rangos elismerést.

Május 23.: MURABA ETT rendkívüli Közgyűlése az OSZÖ székházában.

Május 29.: Állami Számvevőszéki Szeminárium „Jó gyakorlatok”, fókuszban: az országos nemzetiségi önkormányzatok/intézményeik.

Június 5.: Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek díjátadó ünnepsége Budapesten az Oktatási Hivatal Nemzetiségi POK szervezésében.

Június 8.: Egyházmegyei nemzetiségi találkozó Nardán, melyen együtt ünnepeltek a Szombathelyi Egyházmegye területén élő horvát, német és szlovén nemzetiségű hívek.

Június 8.: „Porabski Dan” Rábamenti Szlovén Nap Felsőszölnökön a Magyarországi Szlovének Szövetsége rendezésében.

Június 13.: 6. seja Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu v Državnem zboru.
Határontúli Szlovének Bizottsága 6. ülése a szlovén parlamentben.

Július 1-6-ig: „Tabor ohranjanje ljudskih običajev” Hagyományörző Tábor a Kühár Emlékházban.

Július 4.: XVIII. Vseslovensko srečanje z naslovom: „Slovenec, tvoja zemlja je zdrava…. pa vendar mladi odhajajo” v Državnem zboru. Tradicionális találkozó a Határontúli szlovénekkel.

Július 13.: Szlovén Nap az orfalui Tájháznál, melynek keretében átadásra került a „Rábavidéki szív” arculati elem, melyet az Országos Szlovén Önkormányzat finanszírozott.

Július 19.: Az Országos Szlovén Önkormányzat és Hivatala, a Közgyűlés tagjai és az intézmények munkatársai részvételével tanulmányútra került sor az anyaországi Isonzó környékére a Soča völgyébe.

Július 26.: A köztársasági elnök 2019. október 13. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati választásokat, Ugyanezen időpontban kerül sor a nemzetiségi önkormányzatok és az országos nemzetiségi önkormányzatok általános választására is.

Augusztus 8.: ONÖSZ ülés, melyen részt vett az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Hivatalvezető, a Magyarországi Szlovének Szövetsége részéről a titkár, valamint a Szószóló Asszony.
Téma: Az őszi nemzetiségi választások lebonyolításával kapcsolatos teendőkről tájékoztató.
Meghívott előadó: Dr. Pálffy Ilona elnök, Nemzeti Választási Iroda.

Augusztus 27.: Magyar Államkincstár helyszíni nyitóértekezlete az OSZÖ ellenőrzése kapcsán.

Augusztus 30.: Együttműködési Megállapodás aláírása Lendván az ,,Európa Kulturális fővárosa 2025” pályázat tárgyában.

Szeptember 2.: Tanévnyitók az OSZÖ fenntartásában lévő oktatási intézményekben, melyek rendben megtörténtek.

Szeptember 11.: Olga Belec szlovén államtitkár és Kalmár Ferenc miniszteri biztos – a Szlovén-Magyar KVB társelnökei – találkozója Szentgotthárdon, a szlovén Főkonzulátuson.
Téma: a soron következő Magyar – Szlovén KVB ülés előkészítése.

Szeptember 19.: Ösztöndíjas Nemzetiségi Pedagógushallgatók I. országos Konferenciája az Országház felsőházi termében. A Kulturális műsorban a szlovén nemzetiségi műsort – Kissné Köles Erika szószóló előadása után – a felsőszölnökiKossics József Kétnyelvű Általános Iskola két tanulója szolgáltatta.

Szeptember 20.: A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújított iskolaépületének ünnepélyes átadója, melyen részt vett és ünnepi köszöntőt mondott Soltész Miklós az ME Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára.
Az iskola tanulói színvonalas kétnyelvű műsorral mutatkoztak be.

Szeptember 24.: Az ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet és az Akadémiai Kiadó szakmai bemutatója az új Magyar – Szlovén nagyszótár kiadása alkalmából.

Szeptember 26.: MURABA tagi megbeszélés Lendván.
Téma: az ETT stratégiai irányvonalának meghatározása, a stratégia előkészítése.

Október 7.: 1. Strokovno srečanje učiteljev v tekočem letu na sedeži DS

Október 9.: Találkozó Marjan Šarec szlovén Miniszterelnök Úrral.
Téma: a Rába-vidéki szlovének helyzetének megtárgyalása a miniszterelnök hivatalos magyarországi látogatása előtt

Október 16-tól: MÁK helyszíni ellenőrzésének kezdete az Országos Szlovén Önkormányzatnál

Október 28.: Az újonnan megválasztott képviselők megbízólevelének átadása a Közszolgálati Egyetemen.
Találkozó Marjan Šarec Miniszterelnök Úrral Szlovénia Budapesti Nagykövetségén.

Október 29.: A Budapesti Nemzetközi Euharisztikus Kongresszus Titkársága és a Keresztény Múzeum szervezésében „AGNUS DEI” az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon kiállítás megnyitója a Vigadóban.
A kiállítás anyaga között van a Szlovén Tájházból kölcsönzött „Magyböjti tábla” is.

November 9.: „20. jubilejni Spominski pohod h Krnskemu jezeru”. A program szervezői köszöntötték az Országos Szlovén Önkormányzat újonnan megválasztott elnökét.

November 12.: Konferencia Ljubljanában Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.
Napirend: Poročilo akcijskih načrtov za jezikovno izobraževanje.

November 13.: Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök úr ezen a napon látogatást tett a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia területére. Látogatása szlovén nyelvű ünnepi szentmisével kezdődött a szentgotthárd-rábatótfalui Szent Flórián templomban.

November 13.: Szülői értekezlet Szakonyfaluban, melyen megerősítésre került, hogy az Országos Szlovén Önkormányzat messzemenően elkötelezett a nemzetiségi nevelési intézmények fenntartása és működési feltételeinek biztosítása, illetve javítása tárgyában.
(Szakonyfalu Község Önkormányzata kéri, hogy aszakonyfalui telephelyű intézmény felújítása idejére a szakonyfalui telephelyű intézménybe járó gyermekek részére a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda intézmény Felsőszölnök-i óvodájában biztosítson helyet az OSZÖ.)

November 15.: Tadej Bojnec (Urad Vlede RS za Slovence v zamejstvu in po svetu) látogatása az Országos Szlovén Önkormányzat székhelyén Felsőszölnökön.

November 15.: Kiállításmegnyitó a Szlovén Kulturális és Információs Központban a 18. Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból.

November 19.: A szlovén Rába-vidék térségfejlesztési program végrehajtásának előkészítésére vonatkozó megbeszélés a Pénzügyminisztériumban Budapesten.

November 20.: 2020. évi munkatervvel kapcsolatos egyeztetés az Országos Szlovén Önkormányzat székhelyén.

November 21.: Munkaebéd a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusan.

November 25.: Az Országos Szlovén Önkormányzat elnöki munkakörének átadás-átvétele.

November 30.: Karácsonyváró zenés, kulturális est Felsőszölnökön.

December 5.: Részvétel az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Alakuló ülésén.

December 9.: Dr. Áder János Magyarország köztársasági elnökének meghívására évzáró vacsorán való részvétel.

December 10.: Zavod RS za šolstvo Ljubljana:
Megbeszélés a szlovén nyelvi szaktanácsadó, és a szlovén nyelvi asszisztensek 2020. évi szerződéseinek felülvizsgálatáról.

December 17.: Részvétel a Nemzetiségekért Díj átadásán Budapesten a Parlamentben.

December 19.: Részvétel a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola Karácsonyi műsorán.


 

2018. évi események

 

Január 23.: Nemzetiségek Jogainak Védelmét Ellátó Biztoshelyettes konzultációja.
Téma: Megyei értéktárak, Hungaricum Bizottság gyakorlata.
Évnyitó konzultáció: 2017 .évi vizsgálatok megállapításai.

Február 1.: Ajánlóívek igénylése az Országos Választási Irodától.

Február 9.: Országos Szlovén Önkormányzat Közgyűlése.
Napirend:
1/ Szlovén Nemzetiségi lista állítása.
2/ Mesesziget Óvoda Tagóvodájának fenntartói joga átvételének megtárgyalása.

Február 9.: Az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége közös szervezésében: „Prešeren-nap” a Szlovén Kultúra Napja ünnepsége Szentgotthárdon a Szlovének Házában.

 Az országgyűlési képviselők 2018. április 8. napjára kitűzött általános választásokra való folyamatos felkészülés.

- A Nemzeti Választási Bizottság 164/2018. sz. határozatával az Országos Szlovén Önkormányzat, mint jelölő szervezet által - az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán - állított nemzetiségi listát nyilvántartásba vette, a listán szereplő jelölteket és sorrendiségüket pedig a határozat melléklete tartalmazza. A nemzetiségi listák már jogerősek.
- 173/2018. NVB határozat a tartalmazza az országos listák kisorsolt sorrendjét, és az eredményt a melléklet szerint állapította meg. Az Országos Szlovén Önkormányzat listája a 39-dik sorszámot kapta.
- 440/2018. számú NVB határozat jóváhagyta az országos nemzetiségi listás szavazólap tartalmát.

Nyílt Napok (március 5-én és 7-én) a kétnyelvű oktatási intézményekben.

Március 13.:Vas megye Közgyűlése által rendezett „Nemzeti ünnep” rendezvény, melynek keretében megyei elismerések átadására is sor került. Az Országos Szlovén Önkormányzat felterjesztése alapján: „Pável Ágoston Emlékérem” kitüntetésben részesült: Lang Rezsőné, „Vas megye Szolgálatáért Nemzetiségi Tagozat” elismerésben Lázár Éva a Vas megyei Közgyűlés 16/2018. (II.9.) sz. határozata alapján.
Gratulálunk a díjazottaknak.

Március 19.: Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága szervezésében – az Országház Felsőházi üléstermében – konferenciára került sor, melynek címe: „Nemzetiségek a törvényhozás Magyarországon – a dualista magyar állam nemzetiségi törvénye megalkotásának 150. évordulója”.
Köszöntő beszédet mondott: Kövér László az Országgyűlés elnöke. Megnyitó beszédet mondott: Soltész Miklós, az EMMI államtitkára, majd előadásokra került sor. A szlovén nemzetiség is képviseltette magát a rendezvényen az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében.

Március 23-24.: Szláv Metodika: Jövőkép a szláv nyelvek oktatásában, a hazai nemzetiségi nyelvoktatásban és a kultúrában című tudományos konferencia az ELTE Szláv Intézete szervezésében.

Április 6.: Špajsni-flajsni és a Veseligoslarge koncertje (jubileumi) Budapesten

Április 8.: Országgyűlési választás, nemzetiségi szószólók és képviselők választása.
A magyarországi szlovének közül 715 fő kérte felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe. 252-en akként kérték regisztrációjukat, hogy országos pártlista helyett inkább az Országos Szlovén Önkormányzat listájára szavaznak.
A 2018. április 8-i országgyűlési választásokon a szlovén nemzetiségi lista 196 szavazatot kapott, így a következő parlamenti ciklusban is Kissné Köles Erika lesz a szlovén nemzetiségi szószólója.

Április 9-11.: Szlovén Filmnapok Szombathelyen. Az Országos Szlovén Önkormányzat társszervező volt a programban.

Április 12.: Magyarország Lendvai Főkonzulátusa szervezésében megbeszélés a Szengotthárdi Fórum rendezvénysorozat témaköreit illetően.

Április 13.: A Rábavidéki szlovének népköltészete (Pripovedniizročiloslovencev v Porabju) c. könyv bemutatója.
Sikeres és nagyon értékes könyv és rendezvény, melyen szép számú meghívott vett részt.

Április 16.: A június 2-i Országos Szlovén Találkozó Szervező Bizottsága ülése.

Április 20.: A 2018. áprilisi magyarországi parlamenti választások eredményének értékelése a magyarországi szlovének és munravidéki magyarság tekintetében. Szervező: Inštitutzanarodnostnavprašanja.

Április 23.: Az Oktatási Bizottság szervezésében a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola 1. osztályos szlovén csoportjának látogatása az Országos Szlovén Önkormányzatnál, és a kétnyelvű oktatási intézményeknél.

Április 24.: Gorazd Žmavc miniszter Úr látogatása az OSZÖ-nél, ahol találkozott, és tárgyalásokat folytatott Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószólóval és az OSZÖ elnökével.

Május 9.: Oktatási Hivatal POK szervezésében Országos nemzetiségi rajzpályázat díjainak átadása. 2 fődíjazott az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű álétalános Iskola és a felsőszölnökiKossics József Kétnyelvű Általános iskola tanulói közül került ki, akik Budapesten vették át a díjakat.
Egy időben és ugyanazon a helyen került sor az Országos Nemzetiség Online nyelvi verseny díjátadó ünnepségére, ahol 3 tanuló volt a díjazottak között.

Május 12.: „Nemzetiségi Kultúrák Napja” elnevezésű egész napos műsorfolyam a Közmédián.
A szlovén nemzetiség is bemutatásra került.

Május 14.: Az Országos Szlovén Önkormányzat Oktatási Bizottsága szervezésében „Recitiranjeslovenskihpesmi” címmel az OSZÖ által fenntartott köznevelési intézmények tanulói, illetve a Szentgotthárdi Arany János iskolából érkezett tanulók részvételével (kb 60 fő) szlovén verseket mondtak, illetve adtak elő a tanulók.
Nagyon sikeres rendezvény volt.

Május 15.: A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola kulturális csoportjainak bemutatkozása, illetve fellépése.

Május 15.: „Megállapodás köznevelési intézmény fenntartói jogának átadásáról és vagyonkezelésbe adásáról” aláírása: Szakonyfalu Község Önkormányzata, az Alsószölnök-Szakonyfalu Köznevelési Intézményfenntartói Önkormányzati Társulás, és az Országos Szlovén Önkormányzat között, a Mesesziget Óvoda Tagóvodájának (Szakonyfalu) átadás-átvétele ügyében.

Május 19-20-21.: Bemutatásra került "A rábavidéki szlovének rönkhúzása" örökség elem Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, a Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozón.

Június 2.: Országos Szlovén Találkozó - SrečanjePorabskihSlovencev Szentgotthárdon-Monošter.

Jól sikerült rendezvény volt, melynek keretében első ízben került átadásra a Magyarországi Szlovénekért Díj – „ZaSlovence na Madžarskem”.
Köszönet mindenkinek, aki a szervezésben, lebonyolításban részt vállalt. Külön köszönetet érdemel az Országos Szlovén Önkormányzat Kulturális Bizottsága, és a rendezvény szervezésére létrehozott ideiglenes bizottság.

Június 7.: „A Rábavidéki szlovének népköltészete” c. könyv bemutatója a Muraszombati Múzeumban.

Június 9.: Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozó Kőszegfalván.

Június 12.: Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny Díjátadó ünnepség Budapesten, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi POK szervezésében.

Június 13.: Az Országos Szlovén Önkormányzat rendkívüli ülése.

Június 14.: ONÖSZ és a Parlament Nemzetiségi Bizottsága együttes ülése Budapesten.

Június 18.: Negyedik alkalommal került megrendezésre a Szentgotthárdi Fórum.

Július 2-től, augusztus 6-ig: Hagyományőrző tábor a Kühár emlékházban, a Szlovén Tájház szervezésében.

Július 11.: A Magyar Nemzeti Levéltárszervezésében a „Kik vagyunk? Magyarországi Nemzetiségek” című kiállítás ünnepélyes megnyítója Budapesten.

Július 16.: Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi és az Üldözött Keresztények Megmentéséért Felelős Államtitkárság Helyettes államtitkára bemutatása és bemutatkozása.

Július 17.: A KVB XII. ülésén elfogadott ajánlások jóváhagyásáról szóló 1150/2018.(III.25.) Korm. határozat 3.12 pontja alapján egyeztető tárgyalás a Pénzügyminisztérium képviselőivel a MiniszterelnökségNemzetiségi Főosztály, a szlovén nemzetiségi szószóló, és az OSZÖ elnökének bevonásával Budapesten. Téma: A Szlovén Rába-vidék gazdaságfejlesztési programja.

Július 19.: Soltész Miklós államtitkár úr Rába-vidéki látogatása.

Július 20.: Maribori érsek úr Rába-vidéki látogatása és találkozója a szlovén szervezetek vezetőivel.

Augusztus 1.: Egyeztető megbeszélés az Országos Szlovén Önkormányzat székházában a Szlovén Rába-vidékre vonatkozó gazdaságfejlesztési program elkészítésével kapcsolatban.

Augusztus 8.: A felsőszölnöki Kossics József Általános Iskola tetőfelújítási munkálatainak műszaki átadás-átvétele.

Augusztus 31.: Vállalkozási szerződés aláírása a Tend-R Vision KFT-vel a „Szlovén Rába-vidék térségfejlesztési programja” c. dokumentum elkészítésére, melynek határideje október 15., felmerülő költség összege 5 millió Ft.

Szeptember 1.: Tanulmányi kirándulás a szlovéniai GoriškaBrda tájegységbe, melyen a Közgyűlés tagjai és a Hivatalának munkatársai vettek részt. Ismét egy újabb anyaországi tájjal ismerkedhettünk meg.

Szeptember 3.: Ünnepélyes tanévnyitók az OSZÖ fenntartásában lévő kétnyelvű iskolákban

Szeptember 10.: Első közös tárgyalások a Rába-vidéki polgármesterekkel és szlovén nemzetiségi elnökök részvételével a „Szlovén Rába-vidék fejlesztési program” elkészítésével kapcsolatban.

Szeptember 17.: Tárgyalás és egyeztetés a szlovén Rába-vidék civil szervezeteivel és vállalkozóival, őstermelőkkel a térségfejlesztési program elkészítésével összefüggésben.

Szeptember 26.: Térségfejlesztési terv koncepciójáról tájékoztató megbeszélés harangozó Bertalan Vas megyei Kormánymegbízott úrral, a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetőjével és a választókerület országgyűlési képviselőjével V. Németh Zsolt Úrral.

Október 3.: „Ismerkedési találkozó/Spoznavnosrečanje)” Ljubljanában a Határontúli Szlovének Hivatala (URAD) új miniszterével és az államtitkár asszonnyal (Peter JožefČesnik, Olga Bebec).

Október 18.: Találkozó BorutPahor szlovén Köztársasági Elnök Úrral Ljubljanában.

Október 19.: Magyarország szlovéniai nagykövete fogadást tartott a nemzeti ünnep alkalmából Ljubljanában. Jelen volt Áder János és BorutPahor köztársasági elnök.

Október 20.: „Vražjapaut/Szellemek útja”, nagysikerű rendezvény Orfaluban.

Október 24.: 1. sejaKomisije v zamejstvu in posvetu.

Október 25.: Obisk g ministra P. JožefaČesnika v Porabju.
Határontúli Szlovének Miniszterének látogatása a Rába-vidéken.

Vállalkozási szerződés aláírása a Tend-R Vision KFT-vel a „Szlovén Rába-vidék térségfejlesztési programja” c. dokumentum elkészítésére, melynek határideje október 15., felmerülő költség összege 5 millió Ft.

Szeptember 1.: Tanulmányi kirándulás a szlovéniai GoriškaBrda tájegységbe, melyen a Közgyűlés tagjai és a Hivatalának munkatársai vettek részt. Ismét egy újabb anyaországi tájjal ismerkedhettünk meg.

Szeptember 3.: Ünnepélyes tanévnyitók az OSZÖ fenntartásában lévő kétnyelvű iskolákban

Szeptember 10.: Első közös tárgyalások a Rába-vidéki polgármesterekkel és szlovén nemzetiségi elnökök részvételével a „Szlovén Rába-vidék fejlesztési program” elkészítésével kapcsolatban.

Szeptember 17.: Tárgyalás és egyeztetés a szlovén Rába-vidék civil szervezeteivel és vállalkozóival, őstermelőkkel a térségfejlesztési program elkészítésével összefüggésben.

Szeptember 26.: Térségfejlesztési terv koncepciójáról tájékoztató megbeszélés harangozó Bertalan Vas megyei Kormánymegbízott úrral, a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetőjével és a választókerület országgyűlési képviselőjével V. Németh Zsolt Úrral.

Október 3.: „Ismerkedési találkozó/Spoznavnosrečanje)” Ljubljanában a Határontúli Szlovének Hivatala (URAD) új miniszterével és az államtitkár asszonnyal (Peter JožefČesnik, Olga Bebec).

Október 18.: Találkozó BorutPahor szlovén Köztársasági Elnök Úrral Ljubljanában.

Október 19.: Magyarország szlovéniai nagykövete fogadást tartott a nemzeti ünnep alkalmából Ljubljanában. Jelen volt Áder János és BorutPahor köztársasági elnök.

Október 20.: „Vražjapaut/Szellemek útja”, nagysikerű rendezvény Orfaluban.

Október 24.: 1. sejaKomisije v zamejstvu in posvetu.

Október 25.: Obisk g ministra P. JožefaČesnika v Porabju.
Határontúli Szlovének Miniszterének látogatása a Rába-vidéken.

Október 27.: Szombathelyi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat és a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület 20. évfordulója.
Méltó megemlékezés az évfordulóról.

Október 30. - november 6.: A Szlovén Rába-vidék fejlesztési programjának véglegesítése, határozatok és nyilatkozatok bekérése. A végleges anyag nyomtatása és bekötése.

November 10.: A felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar 80. évfordulója.

November 15.: ONÖSZ ülés Budapesten
Napirend:
1/ dr. Fürjes Zoltán a Miniszterelnökség helyettes államtitkár úr tájékoztatója
2/ A nemzetiségi törvény módosítását előkészítő szakértői csoport létrehozása
3/ Vagyonkezelési szerződések
4/ Az ELTE szláv szakjainak helyzete
5/ Főszerkesztők és Hivatalvezetők találkozója.

November 16.:
- dr. Fürjes Zoltán ME helyettes államtitkár, és Tircsi Richárd főosztályvezető rövid látogatása
az Országos Szlovén Önkormányzatnál.
- Szlovénia Szentgotthárdi Főkonzulátusa megnyitásának 20. évfordulója.
- A szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ 20. évfordulója.

November 30.: Aleksandra Pivec a Szlovén Kormány mezőgazdasági miniszterének első látogatása a Rábavidéken.

December 3.: Megbeszélés Kalmár Ferenc miniszteri biztos úrral (a Magyar Szlovén Vegyesbizottság társelnöke) Budapesten a Szlovén Rábavidék térségfejlesztési programjával kapcsolatosan.

December 12.: - ONÖSZ együttes ülése a nemzetiségi sajtó, lapok főszerkesztőivel.
Napirend: A nemzetiségi újságíró utánpótlás helyzete, együttműködési lehetőséegk a Barátság folyóirat szerkesztőségével.
- Ádventi koncert a Szlovénia Budapesti Nagykövetségének szervezésében Budapesten.

December 14.: Ádventi találkozó a Sándor palotában Áder János Köztársasági Elnök Úrral, a nemzetiségi szószólói, és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok elnökeinek részvételével.

December 17.: Magyarországi Nemzetiségekért Díj átadása Budapesten.

December 17.: Országos Idegennyelvű Könyvtár a Magyar Néprajzi Társaság Szlovén Nemzetiségi Társaság Szlovén Nemzetiségi Szószólói Kabinet, és az Országos Önkormányzat közös szervezésében két szlovén népmese kötet bemutatására került sor Budapesten az OIK rendezvénytermében.

December 20-21.: Karácsonyi ünnepségek a nemzetiségi iskolák szervezésében.

December 30.: Az Országos Szlovén Önkormányzat és az Apátistvánfalvi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében emléktábla avatás és megemlékezés Markovics Lajos plébános c. esperes úr születésének 110. évfordulója alkalmával.

 


 

2017. évi események

 

Január 17.: ONÖSZ 2017. évi első taggyűlése Budapesten. 
Napirend: 2016. évi beszámolók, 2017. évi munkaterv elfogadása. delegálás az EMET Támogatási Főbizottságába.

Január 30.: Szakmai értekezlet a kétnyelvű oktatás minőségének javítására az Országos Szlovén Önkormányzat székházában.

Résztvevők: kétnyelvű oktatási intézmények vezetői, pedagógusok, szlovén lektor, szlovén ped. asszisztensek, Savaria Egyetemi Központ (ELTE) Szlovén Nyelv és Irodalmi Tanszék munkatársai, Szlovénia Oktatási Tudományos és Sportminisztérium munkatársa.

Február 7.: Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok hivatalvezetőinek és gazdasági vezetőinek tanácskozása Budapesten.
Téma: a 2017. évi költségvetés előkészítése, és egyéb országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodását érintő kérdések.

Február 22.: Fülöp Attila az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes államtitkárával való személyes találkozó Budapesten.

A tárgyalás témája: Az Országos Szlovén Önkormányzat 2017. évi fejlesztési igényeinek egyeztetése.

Március 1.: A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek együttes ülése az Országgyűlés Irodaházában.
Napirend: Az Njtv. módosításával kapcsolatos egyeztetés.

Március 15.: Vas megye Közgyűlése „Pável Ágoston Emlékplakettjét” vette át Holecz Károly, a Porabje munkatársa, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökhelyettese.
Gratulálunk.

Április 6.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése.
Napirend:
1/ Albizottság megalakulása.
2/ 2017. évi pályázatok átadása tartalmi értékelésre.
3/ Egyebek

Április 12.: Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola kulturális csoportjainak műsora a helyi Kultúrházban.

Április 19.: Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatói pályázattal kapcsolatos véleményezési eljárásban nevelőtestületi és alkalmazotti közösségi ülések.

Április 20.: MURABA ETT megalapításával kapcsolatos egyeztetés Szlovénia Szentgotthárdi Főkonzulátusán az alapítók, a szlovén Közigazgatási Minisztérium képviselőjének és Szlovénia Budapesti Nagykövet Asszonyának részvételével.

Április 27.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése.
Napirend: Szavazás a NEMZ-17 kiírás K kategóriájában befogadott pályázatok összegszerű javaslatairól.

Május 3.: ONÖSZ ülés Budapesten. Napirendek:
1/ Az Egyesület Alapszabályának módosítása.
2/ A nemzetiségi oktatás aktuális kérdései: tankönyvellátás fejlesztés, intézmény
fenntartás.
3/ Tájékoztatás az előkészítés alatt álló nemzetiségeket érintő jogszabályokról.

Május 3.: Inštitutzanarodnostnovprašanja munkaértekezlete az Országos Szlovén Önkormányzat székházában a korábbi határozatok (óvodák, szülők kétnyelvűség eredményéről és a jövőbeni oktatási projektről tájékoztatás)

Május 9-10.: A Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának kihelyezett ülése az Országos Szlovén Önkormányzatnál, és két napos Rábavidéki látogatás, melynek során felkeresték a nemzetiségi oktatási intézményeket, nemzetiségi médiát, Tájházat, találkoztak szlovén nemzetiségi helyi önkormányzatokkal.

Május 21. „Nemzetiségi Kultúrák Napja” a közmédiában.
Az egész napos tradicionális műsorfolyamban a szlovén nemzetiség is képviseltette magát. Pomázon a Duna TV gasztronómiai műsorában és riportokban.

Május 22.: Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnökének látogatása a szlovén Rábavidéken.
Házelnök Úr látogatása jó hangulatban zajlott, eredményesnek és tartalmasnak mondható, hiszen rövid látogatása során felkereste az OSZÖ-t, a nemzetiségi intézményeket és médiát, ahol tájékoztatást kapott a szlovének életéről, helyzetéről és az intézmények és szervezetek működéséről is.

Május 21-22.: Harmadik szentgotthárdi szlovén-magyar Fórum.
Az idei szeminárium központi szervező témája: a digitális technológia miként segítheti a gazdaság, az oktatás, a turizmus, a kétnyelvűség fejlesztését, illetve ezekben a témákban történő együttműködést.

Május 27.: Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díj ünnepélyes átadása a budapesti Vigadóban. Az Országos Szlovén Önkormányzat felterjesztésére Ropos Mihály kétvölgyi lakos részesült az idei díjban, melyet az EMMI nevében Soltész Miklós államtitkár és Fülöp Attila helyettes államtitkár adott át.

Május 30.: Helyszíni törvényességi ellenőrzés a Vas megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala közreműködésével az Országos Szlovén Önkormányzat fenntartásában lévő nemzetiségi iskolákban.

Május 31.: Az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny 2016/2017. tanévi díjátadó ünnepsége az Oktatási Hivatal Nemzetiségi POK szervezésében Budapesten.

Június 3-4-5.: A rábavidéki szlovének rönkhúzása bemutatkozott a Szentendre-i Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon, az OSZÖ Kulturális Bizottságának szervezésében.

Június 10.: Porabskiden in II. Mednarodnifestivalplesa -LIPAFEST Szentgotthárdon.
Előtte az Országos Szlovén Önkormányzat székházában találkozó és megbeszélés Szlovénia Határontúli Hivatalának miniszterével, GorazdŽmavc Úrral.

Június 15.: Ballagások az Országos Szlovén Önkormányzat fenntartásában lévő kétnyelvű nemzetiségi iskolákban.

Június 23.: A Szlovén Államiság Napja alkalmából fogadást tartott Szentgotthárdon Dr. Boris Jesih Főkonzul Úr.

Július 5.: MURABA Európai Területi Társulás alakuló ülése Szentgotthárdon, az alapítók részvételével.

Július 6.: „XVII. Vseslovenskosrečanje” Ljubljanában a szlovén parlamentben „Slovenec sem” címmel.

Július 14.: Az OSZÖ képviselők, Hivatal és intézmények munkatársai szlovéniai tanulmányúton vettek részt, melynek keretében a Szlovénia Karintia (Koroška) nevezetességeivel és természeti szépségeivel ismerkedtek meg. A tanulmányi kirándulás révén még jobban megismerhettük az anyaország ezen régió szépségével, egykori és mai életével.

Július 25.: „Ljubljana tér” avató ünnepsége Budapesten a XI. kerületben.

Augusztus 15.: A magyar regisztrációs hatóság (Külgazdasági és Külügyminisztérium) nyilvántartásba vette a MURABA Európai Területi Társulást.
A MURABA ETT alapításkori első elnöke: az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, székhelye: Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 11. Magyarország, igazgatója: Huszár Veronika Rábagyarmat, Fő út 42. szám alatti lakos.

Augusztus 31.: A Szlovén Köztársaság újonnan kinevezett budapesti nagykövetének – dr. Robert Kokalj – Rábavidéki látogatása, melyen elsőként kereste fel az Országos Szlovén Önkormányzatot.

Szeptember 1.: Az Országos Szlovén Önkormányzat által fenntartott kétnyelvű nemzetiségi iskolákban rendben megkezdődött a 2017/18-as tanév.

Szeptember 2.: Az Országos Szlovén Önkormányzat, a felsőszölnöki egyházközség és szlovén nemzetiségi önkormányzat ezen a napon emlékezett meg Kühár János halálának 30. évfordulójáról, és felavattuk Isten szolgája AlojzijKozár keresztelési emléktábláját. A koncelebrációs szlovén nyelvű szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, és dr. Peter Stumpf muraszombati püspökök mutatták be.
A rendezvényre zarándokok érkeztek Szombathelyről és Szlovéniából.

Szeptember 5.: Az EMMI Oktatási Hivatala szervezésében: Nemzetiségi Szakmai Tanévnyitó Konferencia Budapesten.
A konferencián az oktatási intézmények igazgatói és az OSZÖ elnöke vett részt.

Szeptember 21.: Nemzetiségi Pedagógusképzés szakmai aktualitásai című konferencia Budapesten, melyen az iskolaigazgatók és a hivatalvezető vettek részt.

Október 3.: Magyar-Szlovén KVB magyar tagozati ülés a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Október 4-5.: A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében sor került a III. ETT műhely megtartására Győrben, melyen bemutatásra került a MURABA ETT.

Október 10.: Hivatalvezetők és gazdasági vezetők éves tanácskozása Budapesten.

Október 13.: Az Országos Szlovén Önkormányzat székháza előtt leleplezésre került Pável Ágoston, a magyarországi szlovének első hivatásos tudósának mellszobra, melynek felállítását az EMMI támogatta, de a költségekhez az OSZÖ saját költségvetéséből is hozzájárult.
A rendezvény sikeresnek mondható.

Október 16.: Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében szlovén nemzetiségi szakmai nap megtartására került sor Felsőszölnökön: a mintagazdaságban, a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában és a Szlovén Tájházban.

Október 26.: Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 „Guide 2. Vizit” projekt nyitórendezvénye Szentgotthárdon.

November 6.: Nemzetközi tudományos tanácskozás (Mednarodnoznanstvenosrečanje) Ljubljanában, a Szlovén-Magyar Kétoldalú Kisebbségi Egyezmény 25 éves évfordulója alkalmából.

November 8.: Az alsószölnöki Mesesziget Óvoda fenntartói jogának átadás-átvétele tárgyában megbeszélés az érintett polgármesterekkel és intézményvezetőkkel.

November 10.: Slovenščina v družini (Szlovén nyelv a családban) Govorimosvojjezik” konferencia az Országos Szlovén Önkormányzat székházában a „KrščanskaKulturnaZvezaCelovec (Klagenfurt) és az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében. Társszervező: Magyarországi Szlovének Szövetsége és Valerija Perger szlovén nyelvi szaktanácsadó. Nagyon sikeres és eredményes rendezvénynek mondható.

November 20-21.: Szlovén-Magyar Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság XVII. ülése Ljubljanában és Brdoban. A KVB ülésen áttekintésre kerültek a korábbi ajánlások, azok teljesítése, valamint új ajánlások megfogalmazására és elfogadására is sor került.

November 24.: „A magyar-szlovén kisebbségvédelmi együttműködés 25 éve címmel konferencia megrendezésére került sor az Országház Delegációs termében. A Házelnökök (Kövér László és Milan Brglez) megnyitója után a magyarországi szlovén és muravidéki magyar kisebbség képviselőinek előadása következett, majd a KVB társelnökeinek előadása hangzott el.
A Konferencia után Milan Brglez Házelnök Úr látogatást tett a Rábavidéken is.

November 30.: Az Országos Szlovén Önkormányzat közgyűlése Budapesten az Országházban, illetve az OSZÖ budapesti kirendeltségén.

December 1.: Dejan Židan Úr a Szlovén Kormány Miniszterelnökhelyettese (mezőgazdasági miniszter), valamint Gorazd Žmavc Úr a Határontúli Szlovének Hivatala Miniszterének látogatása a szlovén Rábavidéken.

December 8.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése.

December 11.: Találkozó Áder János Köztársasági Elnök Úrral az Elnöki Palotában tradicionális ádventi beszélgetés keretében.

December 15.: Szlovénia Függetlenségének Napja alkalmából ünnepség és fogadás dr. Boris Jesih Szlovénia szentgotthárdi Főkonzulja szervezésében.

December 21.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése.

 

Najpomembnejši dogodki leta 2017

 

 


 

2016. évi események

 

Január 14.: Rendkívüli Közgyűlés, melynek napirendi pontja: Az Országos Szlovén Önkormányzat részvételi lehetőségének megtárgyalása az EGTC megalakításában (Rábavidék/Porabje-Muravidék-Pomurje)

Január 21.: Fülöp Attila az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségekért Felelős Helyettes Államtitkárának látogatása az Országos Szlovén Önkormányzatnál és intézményeinél, valamint a Rábavidéken.

Január 22.: Együttes szlovén-magyar ülés Brdoban. Több kétoldalú egyezmény aláírására is sor került.

Január 25-29-ig: Az Országos Szlovén közgyűlés székház épület központi fűtés kapacitás bővítése.

Január 29.: Az apátistvánfalvi Óvoda fennállásának 30 éves jubileumi rendezvénye.

Február 6.: Az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében Kétvölgyön került megrendezésre „Rábavidéki szlovének rönkhúzása” elnevezésű program. Nagyon jól sikerült rendezvény volt, melyen több ezer résztvevő volt.
Köszönet a szervezésben résztvevőknek, a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatoknak, a Kétvölgy Településért Egyesületnek és Kétvölgy Községi Önkormányzatnak.
Külön köszönet az Országos Szlovén Önkormányzat hivatalvezetőjének, Kovács Anitának, aki összefogta a társszervezőket és előkészítette a programot.

Február 9.: Informális találkozó Kövér László házelnök Úrnál szlovéniai látogatása előtt.

Február 10.: Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében ETT Fórum.
Napirendek:
1/ KÖFOP 33.3. felhívás
2/ Beszámoló a Duna Régió Stratégia pályázati forrásáról.
3/ Tájékoztatás a 2014-2020 közötti Határmenti programok keretében az ETT-k lehetőségeiről.

Február 12.: Szlovén Kultúra Napja rendezvény a szentgotthárdi Színházban a Rábavidéki szlovén nemzetiségi iskolák, és szlovén nyelvet tanuló gyermekek és diákok számára.
Az ünnepséget megtisztelte és ünnepi beszédet mondott: Soltész Miklós az EMMI Egyházi Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár, valamint számos hazai és anyaországi vendég.

Február 15.: Budapesti kirendeltség felújítási munkálatainak műszaki átadás-átvétele.

Február 16.: Találkozó a szlovén parlament házelnökével, Milan Brglaz Úrral.

Február 18., 29.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése Budapesten

Március 3.: Rábavidék-Muravidék (Porabje-Pomurje) EGTC létrehozásának tárgyában első megbeszélés az OSZÖ székházában, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökének és CESCI szervezésében.

Március 5.: Nevelőtestületi értekezletek az apátistvánfalvi Kéttannyelvű iskolában, és a felsőszölnöki Kosics József Kétnyelvű Általános Iskolában. A megbeszélésen részt vett az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és hivatalvezetője, valamint a szlovén parlamenti szószóló.

Március 8.:Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése Budapesten.

Március 9.:
- Nyílt Nap a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában.
- Nemzetiségi POK Fóruma Budapesten.

Március 10.:
- Nyílt Nap az apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskolában.
- Értesítésre meghirdetett személygépkocsi (LIX-160) eladása, illetve adás-vételi szerződés
megkötése.

Március 15.: Vas megye Közgyűlése által alapított kitüntetések átadása Celldömölkön március 15-i ünnepi megemlékezés alkalmával. Pável Ágoston Emlékplakettet kapott az Országos Szlovén önkormányzat felterjesztésére Korpics László szentgotthárdi lakos.

Március 19.: Budapesti Kirendeltségen Szlovén Kultúra Napja rendezvény a budapesti Szlovén Egyesület és a XI. ker. Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Március 30.: Az INTERREG EUROPE program nemzeti tájékoztató napja a NGM-ben.

Április 1.: "Inštitut za narodnostno uprašanja" felújított épületének hivatalos átadása Ljubljanában.

Április 6.: ONÖSZ ülés Budapesten az Országos Szlovák Önkormányzat székházában.
Napirend:
Az ONÖSZ 2015. évi szakmai és pénzügyi beszámolója, a 2016. évi munkaterv elfogadása, 2016. évi tagdíj megállapítása, egyebek.

Április 11-12.:
II. Szentgotthárdi szlovén-magyar szeminárium.
11-én: „Kétnyelvűség a határ mentén.” Kerekasztal a kétnyelvűségről. Szlovén-magyar és szlovén Rábavidéki oktatási és egyéb kutatási intézmények vezetőinek részvételével.
Moderátor: Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló.
12-én: „Határ-menti területi együttműködés.”
Résztvevők: Nagykövetasszonyok, Nemzeti parkok, Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Porabje-Pomurje EGTC alapítói.
„E-önkormányzati együttműködés”
- Együttműködés a szakképzés területén
- Együttműködés a természetvédelem, erdőgazdálkodás és mezőgazdaság területén.
- „Porabje-Pomurje” EGTC technikai értekezlete.

Április 18-tól: Magyar Államkincstár ellenőrzése az Országos Szlovén Önkormányzatnál és intézményeinél.

Április 21.: Soltész Miklós az EMMI Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság államtitkárának látogatása Szentgotthárdon.

Április 21-23-ig: A szlovéniai és határmenti szlovén pedagógusok (Magyarország, Olaszország, Horvátország, Ausztria) 7-dik találkozója Szentgotthárdon.

Április 26.: Az Országos Szlovén Önkormányzat képviseletében az elnök vett részt Ljubljanában a Köztársaság Elnöki palotában a „Medalj za zasluge” kitüntetés átadásán, melyet prof. dr. Gadányi Károly vett át a szlovén köztársaság elnökétől.

Május 11.: MURABA ETT (Muravidék-Rábavidék EGTC) céljainak és feladatainak megfogalmazása és meghatározása, valamint ezen feladatok megküldése a CESCI-hez összegzés végett.

Május 14-15.: Az Országos Szlovén Önkormányzat és Kulturális Bizottsága nevezésében részvétel a Pünkösdi Örökség Fesztiválon Szentendrén.

Köszönet a résztvevőknek.

Május 18.: Az Országos Szlovén Önkormányzat Oktatási Bizottsága szervezésében sor került az évente megrendezésre kerülő szlovén szavalóversenyre az OSZÖ székházában, mely ismét sikeres és eredményes volt.

Május 22.: Az MTVA szervezésében ismét megrendezésre került a Nemzetiségi Kultúrák Napja a köztelevízióban (Duna TV).
Az egynapos adás keretében a szlovén nemzetiség is bemutatkozott. 3 perces filmek, riportok keretében, valamint az élő kapcsolás keretében – Dunaharaszti helyszínen – fellépett a budapesti XI. ker. szlovén nemzetiségi önkormányzat „Vidám muzsikusok/ Veseli goslarje” zenekar, és a Szlovén Egyesület vegyeskara.

Június 8-9.: „Együttélési modellek a Kárpát medencében, nemzetiségek integrációja” konferencia a Néprajzi Múzeumban és az Országházban.

Június 8.: Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyek 2015/16 tanévi díjátadó ünnepség a Pest megyei Kormányhivatalban. Szlovén nemzetiség részéről I. és II. kategóriában 3-3 fő helyezett képviseltetette magát. A díjakat Soltész Miklós az EMMI államtitkára adta át.

Június 8.: Nemzetiségi önkormányzati képviselők továbbképzése a Vas Megyei Kormányhivatal szervezésében.

Június 18.: „Porabski pokal”-Rábavidéki Futtbal Kupa”, illetve Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatok Szakmai és Sportnapja Alsószölnökön.

Június 20.: A Magyar-Szlovén KVB társelnökeinek és a szlovén szervezetek képviselőinek, valamint a szlovén nemzetiségi szószóló részvételével találkozó a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
Fogadás a Várkert Bazárban, Szlovénia függetlenség 25-dik évfordulója alkalmával, Szlovénia Budapesti nagykövetsége szervezésében, valamint a Rábavidéki szlovének és a muravidéki magyarok közreműködésével.

Június 22.: ONÖSZ Közgyűlés Budapesten.
Napirend:
1/ Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár tájékoztatója a köznevelés területén tervezett változásokról.
2/ Egyebek.

Június 27-től: „Lončarski-Fazekas” tábor az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskolában.

Június 30.: „Vseslovensko Srečanje - Határontúli szlovének” találkozója Ljubljanában a Parlamentben.

Július 1-2.: Szlovénia függetlenségének évfordulója alkalmával ünnepi rendezvények keretében találkozó Miro Cerar kormányfővel és Borut Pahor köztársasági elnök úrral, akik személyesen fogadták a határontúli szlovének képviselőit.

2016. július 4-től: Hagyományőrző Nyári Tábor a Kühár Emlékházban.

Július 19.: A Vas Megyei Kormányhivatal látogatása az Országos Szlovén Önkormányzatnál dr. Simon Gyula Főosztályvezető vezetésével.

Július 1-től: Elkezdődtek (egy része befejeződött) az OSZÖ fenntartásában lévő oktatási, nevelési és egyéb intézményekben a felújítási, illetve a nyári karbantartási munkálatok.

Augusztus 24.: Lendván Európai Területi Együttműködési Csoportosulással kapcsolatos megbeszélés. Folyamatban van az Egyezmény és az Alapszabály előkészítése. A négy alapító szervezet a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, az Országos Szlovén Önkormányzat, Lendva község Önkormányzata és Szentgotthárd Város Önkormányzata. Optimális esetben a bejegyzés várható időpontja 2017. február.

Szeptember 1.: Az Országos Szlovén Önkormányzat fenntartásában lévő oktatási intézményekben – tanévnyitókkal – megkezdődött a 2016/2017-es tanév.

Szeptember 3.: Az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében megrendezésre került az Országos Szlovén Találkozó (Srečanje Porabskih Slovencev) Szakonyfalu községben. A találkozó nagy érdeklődés és részvétel mellett zajlott, bizonyította annak fontosságát és létszükségletét.
Köszönet az Országos Szlovén Önkormányzat képviselőinek, a Hivatal vezetőjének és a Hivatal munkatársainak, valamint Szakonyfalu település polgármesterének, Önkormányzatának, szlovén Nemzetiségi Önkormányzatának, és a helyi civil szervezeteknek.
A találkozó keretében megemlékeztünk Pável Ágoston születésének 130-dik évfordulójáról.

Szeptember 16.: Kerekasztal és megemlékezési ünnepség Cankován Pável Ágoston születésének 130-dik évfordulója alkalmával.

Szeptember 17.: XIII. Nemzetiségi Nap Szombathelyen a horvát, német, roma és szlovén nemzetiségi önkormányzatokkal a HÁROFIT, az AGORA és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében.

Szeptember 22.: dr. Földes Gyula lendvai Főkonzul látogatása az Országos Szlovén Önkormányzat székházában.

Szeptember 27.: Magyar-Szlovén KVB Magyar Tagozatának ülése a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
Téma: A Magyar-Szlovén KVB XVI. ülésének előkészítése.

Október 3.: A 2016/17-es tanév I. oktatási szakmai találkozója az Országos Szlovén Önkormányzat székházában a szlovén nyelvet oktató pedagógusok részvételével.

Október 5.: dr. Áder János köztársasági elnök és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök közös kerékpártúrája a Rába-vidéken, Szlovéniában és az Őrségben.

Október 14.: „60 obletnica Zavoda RS za šolstvo” jubileumi ünnepség Puconciban.

Október 20.: Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj átadó Budapesten az EMMI-ben.
Az ösztöndíj 2016. évi szlovén nyertese a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola és Gimnázium tanulója, Labritz Regina.

November 5.: A muravidéki Népújság 60 éves évfordulója alkalmával találkozott a két házelnök: Kövér László és Milan Brglec Lendván.
A házelnökök megbeszélést folytattak a Muravidéki Magyar Nemzeti Közösséggel, valamint a Rábavidéki szlovénekkel.

November 8.: Őriszentpéter Város Önkormányzata szervezésében „Fókuszcsoportos megbeszélés” a szlovén-magyar határmenti együttműködésről.

November 10.: „Stališča staršev v Porabju do slovenskega jezika, oziroma dvo-in, večjezičnosti” projekt bemutatása az Országos Szlovén Önkormányzat székházában, a szlovén Nemzetiségi Intézet részéről.

November 14.: Szlovén-Magyar könyvtári tapasztalatok a gyakorlatban konferencia Szentgotthárdon.

November 15.: A felújított Szlovén Kulturális és Információs Központ átadási ünnepsége.

November 16.: Magyar-Szlovén KVB XVI. ülése Budapesten.
A KVB ülés teljes szlovén és magyar nyelvű anyaga megtalálható a slovenci.hu (OSZÖ) honlapján.

November 23.: „Pável Ágoston Emléknap” Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának hivatalában.

November 25.: Egyeztető megbeszélés dr. Peter Štrumpf Muraszombati Püspök Atya, valamint a Szlovéniából a Rábavidékre átjáró plébános atyák és a helyi Rábavidéket ellátó Tóth Tibor Atya, Kissné Köles Erika Szószóló, az Országos Szlovén Önkormányzat, és a Magyarországi Szlovének szövetségének elnöke, valamint Szlovénia Budapest-i Nagykövetasszonya és a Szentgotthárd-i Főkonzul Úr részvételével a Rábavidéki szlovének hitéletének kérdéskörében.

November 25.: Közös szervezésű rendezvény a Budapest XI. kerület Szlovén Nemzetiségi Önkormányzattal. A „Veseli goslarge” (Vidám zenészek) koncertje Budapesten.

November 28.: Interparlamentáris Unió Magyar-Szlovén Baráti tagozat szlovén tagozata tagjainak látogatása az Országos Szlovén Önkormányzat székházában.

December 9.: Szlovénia Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium delegációjának látogatása az Országos Szlovén Önkormányzatnál és oktatási intézményeinél.

December 12.: Áder János Köztársasági Elnök Úr fogadása az Elnöki Palotában a hagyományos Ádventi találkozó alkalmával, melyen a nemzetiségi szószólók és országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei vettek részt.

December 19.: Nemzetiségi Díj átadó ünnepség a budapesti Vigadóban. A szlovén nemzetiség részéről Fodor Lászlóné részesült a díjban.

 


 

2015. évi események

Január 14.: Találkozó az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Soltész Miklós államtitkár úrral.
Téma: Kölcsönös tájékoztatás az országos nemzetiségi önkormányzatok és az államtitkárság kapcsolatáról, aktuális feladatokról, finanszírozásról.

Január 19.: Állami Számvevőszék helyszíni ellenőrzésének megkezdése.

Január 28.: Horváth Ferenc a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökével egyeztetés a 2015. évi programokról, együttműködésről.

Február 3.: Találkozó Gorazd Žmavc Úrral, a Határontúli Szlovének Hivatala miniszterével és Szlovénia Magyarországi Nagykövetével a budapesti nagykövetségen.
A találkozó témája: Miniszter budapesti látogatása és találkozója a magyar partnerekkel. A találkozó értékelése és 2015. évi teendők megbeszélése.

Február 6.: Szlovén Kultúra Napja rendezvény az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében a szentgotthárdi színházban.
Közreműködtek az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola, a Felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola tanulói, és a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai, akik színvonalas szlovén nyelvű műsorral mutatkoztak be, illetve adtak elő.
Köszönet illeti az iskolák vezetését, a mentorokat, és a szlovén szaktanácsadót.
Köszönöm az OSZÖ képviselőinek, is akik részt vettek a rendezvényen.
Sajnos a rossz időjárási viszonyok miatt az államtitkári látogatások elmaradtak.

Február 7.: Anyaországi (Szlovénia) meghívására –Velenje, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec – a Rábavidéki rönkhúzás bemutatójára került sor.
A bemutató nagy sikert aratott minden városban, népszerűsítve ezzel a szlovén Rábavidéket, és hagyományait.

Február 20.: OSZÖ székház épület átalakítás, felújítás III. ütem műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdése.

Február 23.: Találkozó Szilágyiné Bátorfi Edit Magyarország újonnan kinevezett szlovéniai nagykövetével az OSZÖ Budapesti Kirendeltségén.

Február 23.: Fórum a Magyarországon Élő Nemzetiségek Jogainak Védelmét Ellátó Biztoshelyettes Asszonnyal, Szalayné Sándor Erzsébettel.
Téma: A 2015. évi munkaterv áttekintése, azokkal kapcsolatos észrevételek, javaslatok, igények megfogalmazása.

Február 24.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése.
Napirendek: Tisztségviselők megválasztása.
áérvényes, érvénytelen listák átadása a NEMZ-CISZ-15, NEMZ-KUL-15, NEMZ-PED 15, NEMZ-TAB 15 kategóriákban.

Március 4.: 20 éves jubileumi kiadvány szerkesztőbizottságának ülése.

Március 6.: OSZÖ székház átalakítás, felújítás III. ütem végleges műszaki átadás- átvételi eljárás.

Március 17.: Nemzetiségi Támogatási Albizottság ülése.
Napirend: Előterjesztés jóváhagyása a NEMZ-15 pályázati kategóriák tételes támogatási javaslatairól.

Március 20.: Szlovén-Magyar vidékfejlesztési konferencia Alsószölnökön a Natúrpark Akadémián.

Április 14.: ONÖSZ gyűlés Budapesten.
Téma: A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és az ONÖSZ együttműködése. Parlamenti szószólók és az Országos Önkormányzatok elnökeinek együttműködése, kapcsolattartása.

Április 15.: Az Országos Szlovén Önkormányzat székház felújítás, bővítés IV. ütem közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása.

Április 17.: Soltész Miklós az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár látogatása - az Országos Szlovén Önkormányzat meghívása és szervezésében - a szlovén Rábavidéken, melynek során felkereste az Országos Szlovén Önkormányzatot és intézményeit, valamint egyéb egyházi és kulturális intézményeket.
A látogatás eredményesnek mondható, melyen részt vett Ksenija Škrilec Szlovénia Budapesti Nagykövete, és V. Németh Zsolt államtitkár, a terület parlamenti képviselője is.

Május 4.: Országos Szlovén Önkormányzat székhely épület átalakítás, felújítás IV. ütem:
Külső környezet felújítása kivitelezési munkáinak vállalkozási szerződésének aláírása.

Május 6.: Konferencia a Magyarországon Élő Nemzetiségek Jogainak Védelmét Ellátó Biztoshelyettes szervezésében.
Téma: Egyházi élet a nemzetiségek körében.

Május 7.: Találkozó a Szlovén parlament elnökével, dr. Milan Brglez Úrral, valamint a Szlovén Parlament határontúli szlovénekkel foglalkozó bizottságával, illetve annak Elnökével Ivan Hršak Úrral.

Május 10.: Nemzetiségi kultúrák napja a közmédiában. A szlovén nemzetiség a divatbemutatón, valamint a hagyományok felelevenítésével mutatkozott be. Köszönet, akik személyesen részt vettek, és képviselték a szlovén nemzetiséget.

Május 18.: Az Országos Szlovén Önkormányzat Oktatási Bizottsága szervezésében szavalóverseny a szlovén nyelvet tanulók részére 1-6 osztályig. Idén nagy számban vettek részt a tanulók és színvonalas volt a verseny.

Május 26.: Áder János Magyarország köztársasági elnökének találkozója Heinz Fischerrel az Osztrák Köztársaság szövetségi elnökével és Boris Pahorral a Szlovén Köztársaság elnökével Felsőszölnökön a Hármashatár kőnél, majd kötetlen beszélgetés a Mintagazdaságban.

Május 28.: Együttműködési Megállapodás aláírása az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata, valamint a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum között.

Május 29.: Az Országos Szlovén Önkormányzat felújított székházának ünnepélyes átadója, valamint az Országos Szlovén Önkormányzat működésének 20. és a Szlovén Rádió (Radio Monošter) 15. évfordulója. A rendezvény sikeresnek mondható, azon több hazai és anyaországi politikus, közéleti személyiség, együttműködő partnerek, nemzetiségi és helyi önkormányzatok képviselői, és a kivitelezők is részt vettek.

Június 12.: Karl Erjavec Szlovénia külügyminiszterének látogatása Budapesten. Találkozó magyar partnerével, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, majd a magyarországi szlovén szervezetek vezetőivel. A találkozó után fogadás volt a Szlovén Államiság Napja alkalmából a Hadtörténeti Múzeumban a szlovén Nagykövetség szervezésében.

Június 17.: „A pedagógusok nyelvi kompetenciáinak fejlesztése a kisebbségek nyelvén Muravidék és Rábavidék kétnyelvű taniztézményeiben” című projekt záró konferenciája Szentgotthárdon.
- Közös megbeszélés a Határontúli Szlovének Hivatala, Szlovénia Közoktatási, Tudományos és Sportminisztériuma képviselői, a szlovén lektor, valamint az Országos Szlovén Önkormányzat fenntartásában lévő kétnyelvű oktatási intézmények, valamint a szlovén szervezetek és Média képviselőinek részvételével. Téma: a kétnyelvű oktatás segítése, jövője, vendégtanárok és óvónők helyzete.

Június 25.: Együttműködési megállapodás aláírása az Országos Szlovén Önkormányzat, a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Vas megye Közgyűlése és a Szlovén Nemzetiségi Szószólói Kabinet között, az Országos Szlovén Önkormányzat székházában.
- A Szlovén Államiság Napja alkalmából fogadás a Szlovén Kulturális és Információs Központban a
szentgotthárdi Szlovén Főkonzulátus szervezésében.

Június 27.: Rábavidéki Labdarugó Kupa Apátistvánfalván az Országos Szlovén Önkormányzat és az Apátistvánfalvi szlovén nemzetiségi önkormányzat szervezésében.

Július 2.: XV. Vseslovensko srečanje v Ljubljani z naslovom: „Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo.”

Július 4.: „Dobrodošli doma” srečanje v Ptuju.

Július 9.: Közös megbeszélés a szlovéniai Nemzetiségi Intézet, az Országos Szlovén Önkormányzat és szlovén nemzetiségi szószóló részvételével az Országos Szlovén Önkormányzat székházában. Téma: a szlovén nyelv helyzetének javítása a Rábavidéken.

Július 10.: A 3-dik Hagyományőrző Tábor zárórendezvénye a Kühár Emlékházban.

Július 18.: „Porabski dan” v Andovcih in srečanje Slovencev na Madžarskem.

Július 22.: A Szlovén Mintagazdaság ünnepélyes megnyitója Felsőszölnökön.

Július 27.: Az Állami Számvevőszék jelentéstervezetével (Az országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzéséről: Országos Szlovén Önkormányzat) kapcsolatos észrevételek megküldése.

Augusztus 6.: „Multimedijsko središče v Porabju”. Megbeszélés a Határontúli Szlovének Hivatala megbízásából Janez Ujčič úrral. (Szlovén nyelvű melléklet szerint.)
- „Mesterek és mestereik – hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben c. kiállítás megnyitója Budapesten a Műcsarnokban.

Augusztus 11.: Egyeztető megbeszélés Budapesten a Miniszterelnökségen a TÁMOP pályázat ügyében.

Augusztus 22.: A felsőszölnöki szlovén néptánccsoport 30 éves jubileumi ünnepsége.

Augusztus 31.: Nemzetiségi Szakmai Tanévnyitó 2015. Budapesten
Téma: A köznevelés megerősítésének és megújításának lehetőségei, eszközei. Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, a hivatal feladatkörének bővítése.
A Nemzetiségi pedagógiai Oktatási Központ bemutatása, szakmai feladatok. (Nemzetiségi POK vezetője: Kállay Attiláné)

Szeptember 1.: Tanévnyitók a felsőszölnöki és apátistvánfalvi kéttannyelvű általános iskolákban rendben lezajlottak, zökkenőmentesen kezdődött a 2015/16-os tanév.

Szeptember 12.
Az Országos Szlovén Önkormányzat, a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közötti Együttműködési Megállapodás értékelése Szombathelyen a Skanzenban a Nemzetiségi Nap alkalmával.

Szeptember 15.: A Szlovén Kormány Muravidéki kihelyezett ülése alkalmából találkozó Lendván a Szlovén Köztársaság Oktatási, Tudományos és Sport miniszterével: dr. Maja Makovec Brenčič miniszter asszonnyal.

Szeptember 16.: Találkozó Moravske Toplicén Gorazd Žmavc miniszter Úrral.
Téma: „Sodelovanje med obmejnimi občinami in slovensko skupnostjo v zamejstvu.”

Szeptember 18.: „Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján a Rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015. évben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvétetett”. Az elismerés a Gödöllői Királyi kastélyban került átadásra a felterjesztő Országos Szlovén Önkormányzatnak. Jelen voltak: L. Simon László miniszterhelyettes, a dokumentumot átadta: Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára, a jegyzékre felkerülőket méltatta: Dr. Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Szeptember 19-20.: A Kulturális Örökség Napjai országos rendezvény alkalmából két napos gödöllői bemutatkozón vett részt az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében egy 5 fős csoport, akik részben a rönkhúzást mutatta be, illetve a kiállító pavilonokban papírvirágokat készítettek, énekeltek és népszerűsítették a rábavidéki szlovének hagyományait, különböző intézményeit, nagy sikerrel. Köszönet érte mindenkinek.

Szeptember 23.: Találkozó Kalmár Ferenc miniszteri biztos Úrral a Kisebbségi Vegyes Bizottságok újonnan kinevezett társelnökével a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Szeptember 27.: Az apátistvánfalvi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat, és az OSZÖ szervezésében „Amatőr színjátszó csoportok találkozója” Apátistvánfalván.

Szeptember 30.: Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága ülése, melyen elnökként részt vettem.
Utána személyes találkozó az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság új nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral Fülöp Attila úrral.

Október 6.: „Slovenci v sosednjih državah” című új internetes portál megnyitója Koperben.

Október 9.: A Szlovén Tájház 5 éves jubileuma, valamint a „Generációk párbeszéde” projekt keretében „Kukoricafesztivál” a Kühár Emlékházban. Jól sikerült rendezvény volt.

Október 10.: A Rábavidéki Ifjúsági Egyesület szervezésében műhelymunka a Kühár Emlékházban, majd találkozó az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével, illetve utána kötetlen programok.
A rendezvény társszervezője az Országos Szlovén Önkormányzat volt.

Október 13.: Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj átadója az EMMI-ben, melyet Soltész Miklós az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára adott át. Két rábavidéki középiskolás is részesült az ösztöndíjban, mely két évre szól.

Október 16.: Az Interparlamentáris Unió Szlovén-Magyar tagozatának szlovéniai, illetve rábavidéki látogatása, melynek keretében felkeresték az OSZÖ székhelyét, ahol az Elnök és a Hivatalvezető adott tájékoztatást a szervezet működéséről.

Október 17.: „Vražja noč” tradicionális rendezvény Orfaluban (Andovci).

Október 22.: A Szlovén-Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság soron következő (2015. november 17.-18., Lendva) ülését előkészítő Magyar Tagozati ülés Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Október 27.: Találkozó dr. Milan Brglaz úrral, a Szlovén Köztársaság Parlamenti Elnökével Ljubljanában.

Október 28.: A vas megyei Kormányhivatal helyszíni ellenőrzése az Országos Szlovén Önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények működésének törvényességéről.

November 4.: ONÖSZ ülés a Görög Országos Önkormányzatnál.
Napirend: Az ONÖSZ által az EMET Nemzetiségi Támogatási Bizottságba delegált tagok tájékoztatója.
Az ONÖSZ elnöke, és az elnökségi tagok beszámolója.

November 6.: A muravidéki magyar nemzeti közösség érdekvédelmi szervezettségének negyvenedik éve alkalmából tartott rendezvény, melyen részt vett Orbán Viktor magyar és dr. Miro Cerar, a Szlovén Köztársaság miniszterelnöke.
A rendezvényt megelőzően a szlovén szószóló, valamint a két magyarországi szlovén szervezet (Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége) elnöke találkozott dr. Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel.

November 8.: A Magyarországi Szlovének Szövetsége megalakulásának 25-dik jubileumi ünnepsége Szentgotthárdon.

November 17.: A Magyar-Szlovén Kisebbségi Vegyes Bizottság szlovén és magyar tagozatának látogatása a Rábavidéken, így az Országos Szlovén Önkormányzat székházában is.

November 18.: A Magyar-Szlovén Kisebbségi Vegyes Bizottság XV. ülése Lendván. Az ülésen a magyarországi szlovén nemzetiséget a szószóló és a két nemzetiségi csúcsszervezet (Országos Szlovén Önkormányzat, magyarországi Szlovének Szövetsége) elnöke képviselte.
A Kisebbségi Vegyes Bizottsági ülés konstruktív, baráti légkörben zajlott, melyen a korábban elfogadott és még nem teljesült ajánlások fenntartásában, illetve új ajánlások elfogadásában állapodtak meg a felek.
Az ülés végén a két társelnök aláírta a jegyzőkönyvet, majd sajtótájékoztatót tartottak.
(A jegyzőkönyv szóbeli ismertetése.)

November 20.: A felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában a kétnyelvű oktatás bevezetésének 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepség.
A megemlékezés sikeresnek mondható.

November 24.: A TÁMOP-3.4.1.A-11/1-2012-005 jelű pályázat záró rendezvénye az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskolában, aki a projekt vezető partnere volt.

November 24.: A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága ülése.
Napirendi pontok:
- Tájékoztató a Nemzeti Művelődési Intézet munkájáról.
- Tájékoztató az országos nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzéséről készített jelentésekről az Állami Számvevőszék részéről.
- Az országos nemzetiségi önkormányzatok soron következő elnökeinek meghallgatása: Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Országos Szlovén Önkormányzat elnöke

November 25.: Hivatalvezetők találkozója az ONÖSZ szervezésében Budapesten az Országos Horvát Önkormányzat székházában.

December 10.: Új személygépkocsi átvétele a szombathelyi FORD kereskedésben. Régi személygépkocsi értékesítésének előkészítése.

December 13.: Nemzetiségi Művelődési Intézet által adományozott 2015. évi „Pro Cultura Minoritatum Hungariae”-Magyarországi Nemzetiségek Kulturális Tevékenységéért Díj átadása.
Díjazott az Országos Szlovén Önkormányzat által felterjesztett Mukics Ferenc, a Radio Monošter főszerkesztője. Gratulálunk.

December 15.: Áder János köztársasági elnök meghívására részvétel a hagyományos adventi beszélgetésen.

December 17.: Balog Zoltán miniszter átadta a 2015. évi Nemzetiségekért Díjat a budapesti Vigadóban. A szlovén nemzetiség részéről Kovács László apátistvánfalvi lakos részesült az elismerésben. Gratulálunk.

 

Najpomembnejši dogodki leta 2015

 


 

2014. évi események

Január 2.: OSZÖ székház épület felújítás I. ütemének munkaterület átadása a kivitelezőnek: „Cseke KFT” Teskánd.”

Január 10.: Felsőszölnök-Kétvölgy összekötő út átadási ünnepsége, melyen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Alenka Bratušek a Szlovén Köztársaság miniszterelnöke.
Az átadás előtt a szlovén miniszterelnök asszony találkozott a magyarországi szlovén szervezetek képviselőivel, és Rába-vidéki polgármesterekkel.

Január 15.: A Rába-vidéki rönkhúzást előkészítő Szervező Bizottság ülése.

Január 22.: Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai napja Pécsett.
Célja: Intézmény átvételi és fenntartási tapasztalatok, a megújuló nemzetiségi pedagógiai szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos igények felmérése.

Január 28.: ONÖSZ ülés Budapesten az EMMI-ben.
Napirendi pontok:
Tájékoztató az országos nemzetiségi listaállítással, és a kampányfinanszírozással kapcsolatban.
Az ONÖSZ 2013. évi költségvetésének végrehajtása, 2014. évi költségvetésének megtárgyalása.

Január 29.: Találkozó és megbeszélés Szlovénia Budapesti nagykövetségén, melyen részt vett Ksenija Škrilec nagykövetasszony és Tina Komel miniszterasszony a Határontúli Magyarok Hivatalából. A megbeszéléshez csatlakozott dr. Latorcai Csaba, az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes Államtitkár is.

Február 3.: Nemzetiségi választásokkal kapcsolatos megbeszélés a Szlovének Házában, a Rábavidéki szlovén önkormányzatok és civil szervezetek, valamint az OSZÖ és az MSZSZ részvételével.

Február 4.: Ünnepi ülés a magyar-szlovén kisebbségvédelmi megállapodás 20. évfordulója tiszteletére Szentgotthárdon, melyen részt vett és felszólalt, illetve sajtótájékoztatót tartott Karl Erjavec a Szlovén Köztársaság külügyminisztere, valamint magyar kollégája, dr. Martonyi János külügyminiszter.

Február 7.: Szlovén Kultúra Napja alkalmából az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége közös rendezvényére került sor a szentgotthárdi színházban.

Február 19.: OSZÖ Közgyűlés: Szlovén Nemzetiségi Lista állítása, valamint jelöltállítás.

Február 21.: Nemzeti Választási Bizottság 112/2014. sz. határozata, melyben nyilvántartásba vette az OSZÖ-t, mint jelölő szervezetet az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választásán.

Március 1.: „Borovo gostüvanje Gornji Senik 2014. – Rábavidéki Rönkhúzás Felsőszölnök 2014.”, illetve „Srečanje Porabskih Slovencev – Rábavidáki Szlovének Találkozója” rendezvény megtartása az OSZÖ, a MSZSZ, a felsőszölnöki Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Rábavidéki szlovén nemzetiségi önkormányzatokból és civil szervezetekből alakult Szervező Bizottság közreműködésével.
A közös rendezvény mint szervezettség, mint látogatottság tekintetében nagyon eredményesnek mondható. A hagyományőrzés mellett fontos és kiemelkedő turisztikai látványosságot is jelentett a rendezvény. Köszönet mindenkinek, aki aktívan részt vett a kétéves előkészítésben, és szervezésben.
A rendezvényt támogatta az EMMI, és a Goričkoi önkormányzatok. A költségvetés legnagyobb részét az OSZÖ vállalta.

Március 4.: A Nemzeti Választási Irodánál a szlovén nemzetiségi lista, és jelöltállítás bejelentése.

Március 11.: A nemzeti Választási Bizottság 525/2014. sz. határozata a 2014. április 6. napjára kitűzött általános választásra használt szlovén nemzetiségi listás szavazólap adattartalmának jóváhagyása.

Március 17.: Az OSZÖ Oktatási Bizottságának ülése.
Napirend: A kétnyelvű oktatás aktuális problémáinak megtárgyalása.

Március 18.: ONÖSZ soron következő ülése Budapesten.
Napirend:
1/ Nemzetiségi országgyűlési választás 2014.
2/ Egyéb aktuális kérdések

Március 21.: Nemzetiségi névjegyzékbe való regisztrálás határideje.
A szlovén nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma (március 23-i adat) 493 fő, ebből a névjegyzékbe vételének az országgyűlési választásokra való kiterjesztését is kérte 199 fő
(40 %)

Április 10.: Nemzetiségi Színházi Fórum a Nemzeti Színházban. Téma: a hazai nemzetiségi színjátszás aktuális kérdései.

Április 11.: Gorazd Žmavc a Határontúli Szlovének Hivatala miniszterének első látogatása a Rábavidéken, melynek keretében találkozott az országos nemzetiségi szervezetek, média képviselőivel, illetve meglátogatta a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolát, a Kühár Emlékházat, a mintagazdaságot, és gyümölcsfeldolgozót.

Április 14.: Köznevelési Szerződés aláírása az EMMI, az Országos Szlovén Önkormányzat és a kétnyelvű nemzetiségi általános iskolák között a kiegészítő támogatás biztosításáról 2014. december 31-ig.

Április 16.: Megbeszélés a Magyar-Szlovén Kisebbségi Vegyesbizottság XIV. ülésén az ajánlások 14. pontjában elfogadott szlovén kutatóhely létrehozása tárgyában.

Április 22.: A felsőszölnöki népdalkör CD bemutatója „Kak lejpa je Senička fara” címmel a felsőszölnöki kultúrházban.

Május 5.: Az OSZÖ székhely épület átalakítás felújítás II. ütem kivitelezési munkáira kiírt Közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása.
A I. számú ajánlat 2014. május én 16 óra 59 perckor érkezett.
Ajánlattevő: CSEKE KFT, Teskánd

Május 7.: Az érvényes ajánlattevővel az első tárgyalás, melyen az ajánlattevő közölte, hogy kedvezőbb ajánlatot tud tenni.
Az ajánlattevőnek a végleges ajánlatot és a végleges ajánlati árat alátámasztott beárazott költségvetési kiírásokat legkésőbb 2014. május 12-én 12 óráig kell eljuttatnia az ajánlattevő kérésére.

Május 12.: Végleges árajánlat benyújtása az OSZÖ székház felújítása II. ütemére.
Benyújtó: CSEKE KFT Teskánd

Május 15.: Az OSZÖ Oktatási Bizottsága szervezésében szavalóverseny a szlovén nyelvet tanuló diákok részére Apátistvánfalván.

Május 27.: Vállalkozási szerződés aláírása az OSZÖ székhely épület átalakítás, felújítás II. ütem kivitelezési munkálataira.
Az ajánlati ár (nettó, tartalék keret nélkül): 25.488.749 Ft.
A vállalkozói díj (tartalékkeret nélkül) bruttó összege: 32.370.711 Ft.
A munkák befejezésének határideje: 2014.november 15.

Június 4.: A Magyarországi nemzetiségek bizottsága alakuló ülése.
Napirend:
1/ A bizottság feladatainak áttekintése.
2/ Balog Zoltán az EMMI miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatása.
3/ Nemzetiségeket érintő választási eljárások, kérdések megtárgyalása.

Június 6.: Az OSZÖ székhely átalakítás, felújítás II. ütem kivitelezési munkáinak munkaterület átadás-átvételi eljárása.

Június 19.: „Dan državnosti”, a függetlenség napjának megünneplése, Szlovénia szentgotthárdi Főkonzulátusa szervezésében.

Június 24.: A 2010-2014-es ciklus lezárásaként baráti beszélgetés Budapesten dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár meghívására, amely egyben a helyettes államtitkár úr utolsó találkozója az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel.

Június 28.: A szlovén nemzetiségi önkormányzatok sporttalálkozója és közmeghallgatás Felsőszölnökön.

Július 1.: Az EMMI új helyettes államtitkára dr. Deák Imre, aki a nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős.

Július 4.: „XIV. Vseslovensko srečanje” Ljubljanában a Szlovén Köztársaság Parlamentjében.

Július 13.: „Akikért itthon már csak a harang szól” emlékoszlop avatása és szentelése Szakonyfaluban a falunapok keretében.

Július 27.: „Akikért itthon már csak a harang szól” emlékoszlop avatása és szentelése Alsószölnökön a falunapok keretében.

Szeptember 12.: „Közös égbolt alatt” Magyarországi Nemzetiségek I. Országos Találkozója alkalmából rendezett Nemzetiségi Konferencia Ceglédbercelen.
Téma:
- A nemzetiségi politika sarokpontjai
- A nemzetiségi önkormányzatok költségvetési támogatása
- Nemzetiségek megjelenése a médiában

Szeptember 16.: „Az OSZÖ székhely épület átalakítás, felújítás III. ütem kivitelezési munkái” tárgyban a Vállalkozási Szerződés aláírása.

Szeptember 17.: „A pedagógusok nyelvi kompetenciájának fejlesztése a nemzetiségek nyelvén Muravidék és Rábavidék kétnyelvű tagintézményeiben” projekt keretében tartandó megbeszélés a 2014/2015-ös tanévre vonatkozóan.

November 8.: A Nemzeti Választási Bizottság Elnöke erre az időpontra hívta össze az Országos Szlovén Önkormányzat alakuló ülését, mely teljes létszámban, rendben lezajlott.

November 10.: A megszűnt Székesfehérvári Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat vagyonának átadása-átvétele.

November 19.: Találkozó Orbán Istvánnal a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetőjével.

November 21.: Dr. Vinko Logaj Szlovénia Muraszombati Köznevelési Intézete új igazgatójának első látogatása a Rábavidéki szlovén nemzetiségi iskolákban. A delegáció tagjai voltak a Közoktatási és Sport Minisztérium képviselői is.

November 24.: Az OSZÖ székház felújítás II. ütemének műszaki átadás-átvételi eljárása.

November 27.: Kópháza: szakmai nap a kétnyelvű oktatási intézményekben oktatók részére.

 

Najpomembnejši dogodki leta 2014

 


 

Október 7.: 1. Strokovno srečanje učiteljev v tekočem letu na sedeži DS   Október 9.: Találkozó Marjan Šarec szlovén Miniszterelnök Úrral. Téma: a Rába-vidéki szlovének helyzetének megtárgyalása a miniszterelnök hivatalos magyarországi látogatása előtt   Október 16-tól: MÁK helyszíni ellenőrzésének kezdete az Országos Szlovén Önkormányzatnál   Október 28.: Az újonnan megválasztott képviselők megbízólevelének átadása a Közszolgálati Egyetemen. Találkozó Marjan Šarec Miniszterelnök Úrral Szlovénia Budapesti Nagykövetségén.   Október 29.: A Budapesti Nemzetközi Euharisztikus Kongresszus Titkársága és a Keresztény Múzeum szervezésében „AGNUS DEI” az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon kiállítás megnyitója a Vigadóban. A kiállítás anyaga között van a Szlovén Tájházból kölcsönzött „Magyböjti tábla” is.   November 9.: „20. jubilejni Spominski pohod h Krnskemu jezeru”. A program szervezői köszöntötték az Országos Szlovén Önkormányzat újonnan megválasztott elnökét.   November 12.: Konferencia Ljubljanában Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Napirend: Poročilo akcijskih načrtov za jezikovno izobraževanje.   November 13.: Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök úr ezen a napon látogatást tett a Szentgotthárdi Nagyboldogasszony Plébánia területére. Látogatása szlovén nyelvű ünnepi szentmisével kezdődött a szentgotthárd-rábatótfalui Szent Flórián templomban.   November 13.: Szülői értekezlet Szakonyfaluban, melyen megerősítésre került, hogy az Országos Szlovén Önkormányzat messzemenően elkötelezett a nemzetiségi nevelési intézmények fenntartása és működési feltételeinek biztosítása, illetve javítása tárgyában.  (Szakonyfalu Község Önkormányzata kéri, hogy aszakonyfalui telephelyű intézmény felújítása idejére a szakonyfalui telephelyű intézménybe járó gyermekek részére a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda intézmény Felsőszölnök-i óvodájában biztosítson helyet az OSZÖ.)   November 15.: Tadej Bojnec (Urad Vlede RS za Slovence v zamejstvu in po svetu) látogatása az Országos Szlovén Önkormányzat székhelyén Felsőszölnökön.    November 15.: Kiállításmegnyitó a Szlovén Kulturális és Információs Központban a 18. Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból.    November 19.: A szlovén Rába-vidék térségfejlesztési program végrehajtásának előkészítésére vonatkozó megbeszélés a Pénzügyminisztériumban Budapesten.   November 20.: 2020. évi munkatervvel kapcsolatos egyeztetés az Országos Szlovén Önkormányzat székhelyén.   November 21.: Munkaebéd a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusan.   November 25.: Az Országos Szlovén Önkormányzat elnöki munkakörének átadás-átvétele.   November 30.: Karácsonyváró zenés, kulturális est Felsőszölnökön.